Edgar Savisaar: Lõpp alkopeole – Tallinn keelab tänaval joomise

Võtsime tänasel linnavalitsuse istungil vastu määruse, mis keelab avaliku alkoholitarbimise pea kogu Tallinna linnas, kuna purjutamine linna avalikes kohtades häirib selgelt kaaslinlasi.

IMG_2424

Praegu võivad napsitajad vabalt linna peal juua ja laaberdada. Uue seaduse mõju on ka tänavapildis reaalselt näha – laupäevasel Vabaduse väljaku tasuta kontserdil tuikus lava ees enneolematult palju purjus inimesi.

Kui me tahame oma rahvast hoida, siis peame avaliku joomise muutma taas taunitavaks. Omal ajal oli Tallinn esimene, kes keelas ära öise alkoholimüügi, mispeale ka valitsus oli sunnitud Tallinna teed sama otsusega järgima. Loodame, et ka nüüd tuleb Toompeal lõpuks aru pähe, et nende tehtud otsus oli viga.

Uuringud näitavad, et linnakodanikud on läbi aastate pidanud alkoholi tarbimist avalikes kohtades üheks normaalset elukorraldust enam häirivaks nähtuseks. Liigne alkoholitarbimine on Eestis niigi probleemiks, ning Tallinn teeb kõik endast oleneva, et väärtustada alkoholivaba linnaruumi.

Abilinnapea Kalle Klandorf tõi hea võrdluse kui ütles, et Euroopa Liidus saavad saadikud taluvusraha. Miks meie ei saa taluvusraha selle eest, et peame tänaval jauravaid joodikuid taluma?

Seadus, mis lubab inimestel avalikus kohas alkoholi juua, on kehtinud poolteist kuud – liiga lühikest aega, et selle mõjudest põhjapanevaid järeldusi teha. Kuid lausliberaalne alkoholipoliitika tõstab kuritegevusriski. Suure osa vägivallakuritegude taga on alkohol. 75% perevägivallast on seotud alkoholiga. Enne pidi mees minema baari ja mõtlema, kas ta ikka tahab ennast suure raha eest täis juua, aga nüüd võib ta võtta poest viina või veini, selle kohe poe uksel endale sisse kulistada, minna siis koju ning lüüa naisel-lapsel silma siniseks. Riik sõna otseses mõttes soodustab seda.

Politsei poolne statistika, et kuritegevus väheneb, ei näita tegelikku olukorda, sest fookus on suunatud mujale, neil ei ole jaksu alkoholiväärtegudega tegelda. Eesti on endiselt alkoholisurmadelt Euroopas esikohal. Tarbimiselt samuti esimeste seas.

Tallinnas jääb paar märgistatud kohta, kus inimesed võivad avalikult alkoholi juua. Määruses on avaliku napsitamise piirkonnad täpsemalt välja toodud, need jäävad Toompea lossi ja Kadrioru lossi ümbrusesse – seega kohtades, kus avalikku alkoholitarvitamist riigi poolt soositakse.

Rubriigid: Kõik. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>